badminton je badec.cz


MČR juniorů v Brně

ikona_mcrLadislav Vorel a posléze i Lukáš Plošek nám na badec.cz poslali příspěvky z MČR Juniorů, který se konal tento víkend. Komentář od Ladislava Vorla: V Yonex aréně probíhal republikový šampionát juniorů kategorie U19, kterého se účastnili nejlepší hráči z celé ČR. Velmi úspěšně si vedli domácí z TJ Sokol Veselý Jehnice, kam putovaly celkem tři tituly. Nejúspěšnějším hráčem se stal Adam Mendrek, který zvítězil jak ve dvouhře juniorů, tak i ve smíšené čtyřhře s Bětkou Bášovou (oddíl UK Hradec Králové), která nyní hostuje v Jehnicích v extralize.

Pokračování zde:

Třetí titul získal ve čtyřhře juniorů domácí Michal Světnička spolu s Vojtěchem Šelongem z Orlové. Výborných výsledků dosáhla největší naděje našeho oddílu Monika Světničková, které je teprve 14 roků a na turnaji porazila členky juniorského reprezentačního výběru Michaelu Myšákovou z Prahy a Veroniku Úblovou z Plzně. Probojovala se do čtvrtfinále, kde prohrála s Kateřinou Krajčovou v prodlouženém třetím setu 25:27. Turnaji přihlížely kamery ČT 4, o čase vysílání záznamu vás budeme informovat.

Juniorští Mistři ČR 2012:

DM: Adam Mendrek (TJ Sokol Veselý Brno-Jehnice)
DŽ: Tereza Lajdová (Astra ZM Praha)
ČM: Vojtěch Šelong, Michal Světnička (TJ Orlová-Lutyně, TJ Sokol Veselý Brno-Jehnice)
ČŽ: Zuzana Jeřichová, Veronika Koldová (Super Stars Most)
MIX: Adam Mendrek, Alžběta Bášová (TJ Sokol Veselý Brno-Jehnice, UK Hradec Králové)

Komentář od Lukáše Ploška: V deblových disciplínách bez větších problémů zvítězili v mužské kategorii Vojtěch Šelong a Michal Světnička, mezi ženami pak Zuzana Jeřichová a Veronika Koldová.

V mixu již bylo o napětí postaráno při samém rozlosování turnaje, neboť černí koně turnaje, Adam Mendrek s Bětkou Bášovou, nebyli mezi nasazenými hráči, a tím pádem se čekalo, na koho v pavouku vyjdou. Černý Petr vyšel na první nasazené hráče, Vojtu Šelonga a Janu Žwakovou z Orlové, kteří se potkali s Adamem a Bětkou již ve čtvrtfinále turnaje. V pravděpodobně předčasném finále byli nakonec úspěšnější ve 3 setech Bětka s Adamem, kteří si poté první místo v turnaji nenechali utéct.

Finále dvouhry žen obstaraly dvě největší favoritky Tereza Lajdová z Astry Praha a Lucie Černá z Českého Krumlova. Všeobecně se očekával velmi tvrdý souboj plný dlouhých výměn. V prvním setu ovšem měla navrch Tereza, nakonec jej dotáhla do vítězného konce 21:14. Ve druhém setu se role otočily a mírné vedení si naopak udržovala Lucie, ovšem jen do stavu 19:16, kdy nastal možná zlomový okamžik finále a sporný míč někde kolem postranní lajny, který rozhodčí přiřkl Tereze. Od tohoto okamžiku hru opět ovládla Tereza a set i zápas dotáhla do vítězného konce. Snad si Lucie příští rok toto zklamání vynahradí a juniorský mistrovský titul získá.

Nejúspěšnějším hráčem mistrovství se stal domácí, stále ještě šestnáctiletý, Adam Mendrek, který v nejhezčím nedělním zápase turnaje porazil orlovského Vojtu Šelonga. Vojtovi se ani napotřetí nepodařilo prolomit smůlu, která ho provází ve finálových zápasech o titul juniorského Mistra ČR, a třetí rok po sobě skončil na 2. místě. Adam byl ve finále úspěšný díky lepší fyzické kondici a hlavně správně zvolené taktice, kterou eliminoval Vojtovu výškovou převahu, a zabránil tak soupeři lehce útočit. Postupem času měl Adam v dlouhých výměnách navrch. Adam si možná dnešním vítězstvím zadělal na sérii, která nevyšla Vojtovi, a to zisk 3 titulů Mistra ČR v řadě. Vzhledem k převaze, kterou měl již letos, se tento scénář zdá být více než pravděpodobný a nám nezbývá než přát si, aby nám v Adamovi vyrostl další badmintonista světové úrovně.

Odkaz na výsledky kliknutím zde.

Fotogalerii z turnaje naleznete kliknutím zde.

≡ Zanechte vzkaz